Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Søgeguide

KAPITLER

  Bræddevægge (Board partitions)

  Bræddeskillevægge som vægtype har været brugt i etageboligbyggeriet op til 1950.

  Download English version (pdf)

  Denne simple vægtype findes i 2 versioner - dobbelt og tredobbelt.

  Den dobbelte bræddeskillevæg består af 2 lag sammensømmede brædder – et lodret og et skråtstillet lag afsluttet med puds på begge sider. Det lodrette lag brædder er lidt kraftigere end det skråtstillede – sammenlagt 5 cm tykt. Med pudsbærer i form af rør/rørvæv og puds er væggen ca. 8 cm tyk.

  Den dobbelte bræddeskillevæg er opstillet på etageadskillelsen og er dermed ikke nødvendigvis placeret samme sted i etagen over eller under.

  Ved etageadskillelser af bjælkelag kan væggen være opstillet parallelt med bjælkerne, på dem, på siden af dem eller imellem og dermed hvilende på indskudsbrædderne.

  På tværs af bjælkeretningen blev bræddeskillevægge opstillet på trempler indskudt mellem bjælkerne. Bræddeskillevægge er altid opstillet efter forskalling af lofter, og dér er der altså ingen forskel.

  Den tredobbelte bræddeskillevæg består af 3 lag brædder. Den forekommer sædvanligvis kun som lejlighedsadskillende væg i den ”bedre del” af byggeriet, men tilslutning til omgivende bygningsdele er tilsvarende den dobbelte.

  Vægge bestående af et enkelt lag brædder anvendtes i boligbyggeriet kun til opdeling af kælder- eller loftsrum. ​

   

   

  Dansk Byggeskik drives af
  Fonden BYG-ERFA med støtte fra
  BVB BVB
  Fonden BYG-ERFA
  Ny Kongensgade 13
  1472 København K
  Kontakt os