Bygningsdel

ForsideDyk ned i historienEtageadskillelser (Storey partitions)Præfabrikerede huldæk (Prefabricated hollow-core slabs)

Præfabrikerede huldæk (Prefabricated hollow-core slabs)

I 1950'erne og 1960'erne sker der et skift fra anvendelse af pladsstøbte til præfabrikerede dækløsninger i etagebyggeriet.

Dæk udført af elementer fremstillet på fabrik og med så stor en størrelse/vægt, at kranmontage var nødvendig, fandt anvendelse allerede i 1950’ernes eksperimenterende byggerier. Dækkene var tillempet den enkelte entreprenørs system.

Med 1960’ernes modulbaserede byggeri og ønsker/krav om generelt anvendelige bygningsdele i hele landet fremkom industrielt fremstillede, ensartede og producent uafhængigt udformede dækelementer.

Dækelementerne havde en standardbredder på 120 og 240 cm og med standardlængder som multiplum af 30/60 cm, i begrænset omfang udgående fra 240 cm.

Udformning og detailløsninger af sådanne elementer og deres forhold til andre bygningsdele har principielt ikke undergået større forandringer siden hen. Det har fremstillingsprocessen derimod. I dag er dækelementer produceret i ”løbende længder”, afskåret efter ønsket mål i længden og med standardbredde 12M (120 cm).​